Picture

Senaste checklistan jag skrev här blev så populär så jag gör en till denna gång om anställningsintervjun. Till en anställningsintervju är det såklart mycket att tänka på. Man är ofta nervös vilket är jobbigt fast helt normalt. 
Mitt generella råd är förbered det du kan så gott du kan.


Klädsel är såklart viktigt. Se så välvårdad och fräsch ut som du kan. Klä dig strikt och snyggt, det är aldrig ett problem om man är för välklädd. Om du är för dåligt klädd däremot är det till din nackdel. Trotts att det kan vara så att arbetsplatsen har en "slapp" klädstil så visar du att du bryr dig och tar intervjun på allvar genom att komma i kostym. Arbetsgivaren eller personen som intervjuar är en människa så denne förstår såklart att du är lite extra proper.


Du kommer att få frågor på intervjun därför kan det vara bra att öva på bra svar och tänka igenom de saker som frågorna handlar om så slipper du göra det på plats. Om du inte varit på intervju förut är detta extra viktigt. Om du känner någon som nyligen varit på intervju fråga han eller hon. Ännu bättre om du hittar någon i samma bransch, och bäst är om du kan fråga någon som jobbar där du söker jobb. 
  • Varför vill du ha jobbet?
  • Hur ser ditt liv ut om 5 år?
  • Vad vet du om företaget?

Något som gör ett gott intryck är om du ställer motfrågor. Om hur specifika saker fungerar, om företaget eller om personen som intervjuar dig. Dessa frågor ska handla om trevliga saker och inte leda in samtalet på tråkigheter, så förbered dig väl.

Jan Kallbergs hemsida finns massa bra tips till intervjun.

Ta med dig dit cv. Även om du har skickat in det så kan det vara bökigt och ta tid att leta fram. Det gör heller ingenting om ni har två. Däremot kan det vara lite dumt om ni inte har något. 

Tänk inte bara på din prestation. Tänk att du och den som intervjuar gemensamt ska undersöka om det är rätt jobb för dig. Leave a Reply.