Glöm inte att ringa upp företag och organisationer som verkar spännande. Om du har hittat en intressant annons eller en intressant arbetsplats som du vill vill arbeta på. Så kanske du har frågor. 


Det finns kanske punkter som är otydliga. Du kanske undrar hur dom jobbar med vissa saker.  Detta är inte konstigt. Det finns massa saker att undra och frågar man inget får man ingenting veta. 


Ta upp luren och ring. Ring upp dem och var charmerande. Fråga om du kommit rätt, är det denne som du ska skicka ansökan till.


Något av det viktigaste som finns när det gäller att söka jobb är att få till personliga kontakter. Det är precis det du får när du ringer upp.


Innan du ringer kan det vara bra att förberett några frågor och ett bra avslut så du känner dig säker.
 
Papperstidningar är ännu inte utkonkurrerade av det växande internetanvändandet.  Det finns tidningar för varje del av landet. För varje bransch. För varje intresse. För varje sport. För varje tillfälle. För varje ideologi och så vidare. Poängen här är att det finns massa olika tidningar.

Det fina i det här är att i dessa tidningar finns det ofta platsannonser.


Särskilt så kallade branschtidningar, facktidningar eller yrkestidningar kan såklart vara extra intressanta.

Ett bra ställe där alla dessa tidningar finns samlade och där man i godan ro kan sitta och läsa är biblioteket.

Så bege dig dit!

Syns där J
 
Spontanansökan är när du skickar in en ansökan till ett företag som inte för tillfället rekryterar.  Eller om du söker jobb via någon särskild platsannons. Man skickar ofta sitt cv och ett personligt brev.

Det är viktigt att du visar att du är genuint intresserad av företaget och att det är du som har valt dem.  Detta fungerar såklart som smicker men det har en funktion till. Vilken är att visa att du inte bara har skickat iväg samma ansökan till 100 arbetsplatser. Det visar att ansökan är genuin och att du menar det du skriver.

Mail och post har lite olika för och nackdelar. Spontanansökan passar vanligt hederligt brev bäst anser jag. Det verkar seriösare då.

Kom ihåg att det är inte bara svårt att söka jobb det är lika svårt att leta reda på rätt person till ett jobb för arbetsgivaren. Så du besparar dem massa arbete om du lyckas visa att du passar på just den arbetsplatsen utan att företaget lagt ut enda krona på platsannonser. 


Leta upp företagen på internet och läs på om dem. Leta branschvis om du vill jobba inom någon särskild bransch.

Kom ihåg alla företag rekryterar vissa har bara inte några annonser ute just nu.
 
Ett poplärt sätt att skaffa jobb är så kallade karriärnätverk. Det fungerar bäst till ganska nischade arbeten eller till mer prestigefulla jobb.  Sajterna fungerar ganska likt en community där man lägger in sitt cv. Handlar ganska ofta om att vara social och knyta kontakter som kan leda till jobb.

Vad som blir så attraktivt med att annonsera på dessa ställen är att arbetsgivarna hittar just den målgrupp de vill åt. För vad gör det egentligen om 100 000 pers ser en annons om det är 100 000 tandläkare som ser den när man behöver en ingenjör.  Det räcker ju om det är en person som ser den om det är rätt person.

Här följer några karriärnätverk:

Shortcut

LinkedIn

Xing



Komplettera gärna listan genom att kommentera.
 
Vissa företag är experter på rekrytering och hjälper andra företag att hitta rätt personer som ska täcka deras personalbehov.  Dessa företag sköter intervjuer och lägger ut annonser m.m. Dessa företag kallas rekryteringsföretag.

Andra företag anställer personal som de hyr ut.  Som arbetsgivare kan du köpa arbetskraft per timme eller liknande. Vilket inte är möjligt i att göra i Sverige direkt från en privatperson eftersom det strider mot arbetsrätten (lagen).

Bemanningsföretagen tar bördan att vara arbetsgivare och erbjuder en möjlighet att enkelt hyra in personal. Om man arbetar på ett bemanningsföretag kan det vara så att man jobbar på massa olika ställen och för massa olika företag.

Många gör också båda sakerna och har rekryteringstjänster och bemanningstjänster som de erbjuder företag.

Här följer några Rekryteringsföretag och bemanningsföretag.

Academic Work

Academic Search 

Adecco 

Manpower 

Poolia 

Proffice 

Stepstone 


Har du någon annan favorit skriv den i kommentarer!

 
Jobbdatabaser är de sajter med massa annonser från olika företag. Företagen betalar oftast för att få sina tjänster annonserade. Det finns massor av dessa sajter på nätet. Ofta kan du registrera ditt cv och få mail när ett arbete som passar just dig kommer in.

Här följer några jobbdatabaser:

Platsbanken

Metro-Jobb

Workey

Jobsafari 

Monster 

Jobbporten.se

MeraJobb.se

Lokus Jobb 



Har du någon annan att rekommendera som jag missat?
Vilken tycker du är bäst, och varför?

Skriv det i kommentarer.
 
Snigel post eller som vissa säger....... post. Jag pratar om fysiska brev alltså. För om man tänker på det, hur glad blir man inte när man får ett riktigt brev? När en arbetsgivare kommer till jobbet en grå och trist morgon så möts han eller hon troligtvis av en inkorg full av massa mer eller mindre intressanta mail. Visst får denna säkerligen en bunt brev också. Men om ditt sticker ut bara lite så kommer det garanterat att uppmärksammas bland reklam och trista fönsterkuvert.

Sen när du ringer och säger –Kom mitt cv fram?  Det låg i ett mörkblått kuvert.
Så kommer arbetsgivaren komma troligtvis att komma ihåg detta och samtalet kan fortsätta.

Istället för –Kom mitt cv fram? Jag mailade det till dig.
I det läget är det nog svårare för arbetsgivaren att komma ihåg en enskild ansökan bland massa andra.

Jobbet blir inte ditt för att du väljer rätt kuvert men du kommer att få en personlig kontakt och sticka ut bland alla det andra jobbsökarna. Det kan vara riskornet som får vågen att tippa över.
 
Det är lätt att bara stirra sig blind på arbetsannonser. Sätt dig ner en stund och fundera på vad du gillar för företag, produkter, tjänster och märken. Om du har någon hobby eller intresse så tänk på vilka arbetsplatser som omger denna.

Vilket företag känns coolt tycker du? Eller vilket märke känns helt rätt? Har du över tvåhundra sneakers i garderoben? Inom vilket område är du en snobb? Mat? Kaffe?

Kort och gott vem är du och vad får just dig att må bra? När du svarat på den frågan så tänk på vilka företag eller organisationer som omgärdar detta. Försök få fram mellan två och fem olika arbetsplatser.

Läs på om dessa, kolla deras webbplatser, ibland publicerar de sina lediga tjänster där.

Annars brukar man kunna maila in en spontanansökan eller hitta kontaktuppgifter till den rekryteringsansvarige.