Picture
Något som bara blir populärare är sociala medier. Detta kan vara till god nytta om du letar efter ett nytt jobb. Det vanligaste och enklaste kanalerna är facebook, bloggande, youtube och twitter. Ett bra exempel är toppenjobbet.nu

Någon som verkligen har visat ett gott exempel på att detta är möjligt är Jonas Svedin. Mannen bakom siten "ge grabben ett jobb". På hans blogg kan man hitta mycket tipps och råd om detta.


Att vara så ambitiös som Jonas Svedin tar mycket tid och energi. Vilket kan vara svårt om man inte är särskilt insatt eller intresserad av sociala medier.


Några enkla tips som man kan göra är:
  • Lägga upp sitt cv på facebook och om man är med i andra nätgemenskaper.
  • Skriva i din logg att du söker jobb och skriva när något särskilt händer i ditt jobbsökande.
  • Gör ditt cv till en youtubefilm.
  • Samla allt detta på en blogg där du kan skriva några rader då och då om vad som händer i ditt jobbsökande.
En regel som gäller i allt nätverkande som också gäller på internet är "hjälp andra så får du också hjälp"

 (Vi på nyttjobb.weebly.com länkar gärna till en sådan blogg så presentera den gärna för oss)
 
Picture
Hur många jobb ska man söka egentligen? 2 om dagen? 10 om dagen? Varje persons situation är såklart unik så det går inte att säga någon exakt som fungerar för alla. Det finns såklart både fördelar och nackdelar med att söka många respektive få arbeten.


Om man söker massor av jobb så ökar man såklart sina chanser. På det sättet att flera arbetsgivare kan se en ansökan.


Om man söker få jobb så kan man öka sina chanser genom att man ökar kvalitén på ansökan. Bli mer intressant för arbetsgivaren helt enkelt.


Det finns ingen anledning att söka 100tals jobb bara för att kanske få ett.


Sök bara arbeten du vill ha. Annars slösar du på dyrbar tid.


Lägg en vanlig arbetsdag på att söka jobb du vill ha och gör ett så gott intryck via ansökan som du kan. Sen kan du se hur många det blev. 
 
Picture
Letar efter ett sommarjobb till sommaren 2010? Bättre sent än aldrig. Det finns massor av sommarjobb, korta vikariat och liknande som ännu inte är tillsatta. Det kluriga är som vanligt att hitta dem.

Till sommaren finns det lite olika branscher som behöver folk. Restaurang och turism behöver mer folk under sommaren. Omsorgen, sjukvården och andra personaltäta verksamheter som inte stänger behöver vikarier för att personalen tar semester. 


Studenter som har studiemedel eller studiebidrag under året. kolla hur det påverkas på här.


Under 18år och vill sommarjobba?  Kolla vad som gäller här

Det har dykt upp flera specialiserade siter för sommarjobb och extrajobb här är ett urval.


sommarjobba.nu

sommarjobb.se

vikarien.se

jobbaextra.se
 
Picture
Ett bra sätt att komma igång med sitt cv är att se hur andra har gjort. Fråga de du känner som sökt jobb inom samma område som du. 


Här kommer lite cv exempel så kan du se hur man kan göra och hur andra gjort.

campus.se

cv-guiden.se

cv-guiden.se meritförteckning

www.studentworklink.se cv exempel och mallar

karriarguiden.se

exempelcv.se
 
Picture

Senaste checklistan jag skrev här blev så populär så jag gör en till denna gång om anställningsintervjun. Till en anställningsintervju är det såklart mycket att tänka på. Man är ofta nervös vilket är jobbigt fast helt normalt. 
Mitt generella råd är förbered det du kan så gott du kan.


Klädsel är såklart viktigt. Se så välvårdad och fräsch ut som du kan. Klä dig strikt och snyggt, det är aldrig ett problem om man är för välklädd. Om du är för dåligt klädd däremot är det till din nackdel. Trotts att det kan vara så att arbetsplatsen har en "slapp" klädstil så visar du att du bryr dig och tar intervjun på allvar genom att komma i kostym. Arbetsgivaren eller personen som intervjuar är en människa så denne förstår såklart att du är lite extra proper.


Du kommer att få frågor på intervjun därför kan det vara bra att öva på bra svar och tänka igenom de saker som frågorna handlar om så slipper du göra det på plats. Om du inte varit på intervju förut är detta extra viktigt. Om du känner någon som nyligen varit på intervju fråga han eller hon. Ännu bättre om du hittar någon i samma bransch, och bäst är om du kan fråga någon som jobbar där du söker jobb. 
  • Varför vill du ha jobbet?
  • Hur ser ditt liv ut om 5 år?
  • Vad vet du om företaget?

Något som gör ett gott intryck är om du ställer motfrågor. Om hur specifika saker fungerar, om företaget eller om personen som intervjuar dig. Dessa frågor ska handla om trevliga saker och inte leda in samtalet på tråkigheter, så förbered dig väl.

Jan Kallbergs hemsida finns massa bra tips till intervjun.

Ta med dig dit cv. Även om du har skickat in det så kan det vara bökigt och ta tid att leta fram. Det gör heller ingenting om ni har två. Däremot kan det vara lite dumt om ni inte har något. 

Tänk inte bara på din prestation. Tänk att du och den som intervjuar gemensamt ska undersöka om det är rätt jobb för dig. 
 
Picture
När du har skrivit ihop ditt cv så be någon annan läsa igenom det innan du skickar in det. För att undervika småfel så dubbelkolla med denna checklista så allt ser bra ut.



Uppgifter
  • Är allt du vill få fram med?
  • Är det rätt mailadress till dig?
  • Är det rätt telefonnummer till dig?
  • Är det rätt adress till dig?
  • Är dina referenspersoner tillfrågade?
  • Är alla datum rätt?
  • Har jag kopior på ansökan och de andra pappren?
  • Har jag originalet kvar?

Bilagor
  • Är alla bilagor som behövs med?
  • Är alla bilagor numrerade?
  • Är alla bilagor i rätt ordning?

Brevet
  • Är allt rätt stavat?
  • Är brevet rätt utskrivet?
  • Är brevet frankerat?
  • Är det rätt adress på brevet? Rätt namn och avdelning?



Så nu kan du lägga det på lådan i godan ro.
Lycka till!
 
Picture

Vad gäller att skriva cv så är det lätt att fastna, så lägg inte mer än en dag på detta. Man kan ändra, anpassa och skriva om det senare. Det viktigaste är att du snabbt får fram ett cv som är bra så du kan gå vidare i med sökandet.

Det dokument som du skickar in till en arbetsgivare när du söker jobb består oftast av tre delar. Cv, personligt brev och bilagor. Ska presentera dessa lite närmre.

CV(livshistoria)
Här står tidigare yrken, språkkunskaper, utbildningar med mera. Dina arbeten skriver man ofta i en lista i kronologisk ordning. Här finns ibland också plats för en liten beskrivning av din person. 

Personligt brev
Det personliga brevet är helt fritt från den torra och tråkiga data som står i ditt cv.
Här beskriver du dig själv dina tankar och vad du är för typ av person.  Hur du fungerar, hur du gillar att jobba, med vad och varför.

Det personliga brevet kan du välja att anpassa så att det inriktar sig på det arbetet som du söker för närvarande. Då kan du beskriva varför just det företaget eller den tjänsten intresserar dig.

Bilagor
Bilagor är betyg från utbildningar och andra dokument som du hänvisat till från ditt cv. Betyg från den högsta slutförda utbildningen brukar räcka.


Referenser
Något annat som är viktigt är referenser. Det är personer som du hänvisar till från ditt cv som kan beskriva vem du är. Här är det viktigt att välja rätt personer. Man ska leta efter folk som tycker om din insatts, som är ärliga och har pondus. Om du väljer mellan några olika ta de som har högst titel. Ring upp och fråga om du får använda dem som referenser innan du skickar in din ansökan.
Två referenser är bra.

Här kommer bra länkar till hur man skriver sitt cv.

cv sidan

cv labbet

cv-guiden

Vår cv sida med ytterligare länkar.
 
Picture
Det finns en hel massa tester som ska utreda vilket jobb som passar dig. Dessa tester kan ge idéer du inte tänkt på tidigare. När du söker jobb är det lätt att fastna i gamla spår. Så nya idéer och tankar är mycket viktiga.


Arbetsförmedlingens intressetest
För dig som är inskriven på arbetsförmedlingen. I slutet informerar de om att man måste logga in för att se sitt resultat.

http://se.41q.com/
Ett personlighetstest. Med yrkesförslag som passar dig.

What Career suits you best?
Vilken karriär passar dig bäst? (på engelska)

YrkeshögskoletestetTipsar om vilken bransch du skulle passa i.


Vet du om något ytterligare bra test skriv det i kommentarer. 


 
Picture
Att söka jobb är inte bara att sitta framför sin dator. Man behöver komma ut i den riktiga värden beblanda sig med riktiga människor och riktiga företag.

Ta med visitkort eller så trycker du upp ett kort cv på en A4 sida med bild. Eller så gör du båda. Det korta cv´t kan du kanske vika så det blir som en broschyr. Det kommer göra det enklare för dem du ger bort det till att komma ihåg dig.

Ett sånt här litet cv kan du använda på andra områden än mässor. Spontanansökan om du träffar någon när du är i andra ärenden. Eller så letar du helt enkelt upp chefen på arbetsplatsen som du vill jobba på och går och knackar på hans kontor.

På en jobbmässa ska du vara så trevlig och charmig du kan såklart. Viktigt är också att slappna av en stressad och stissig person gör inte ett bra intryck. Ta tid på dig att varva ner innan.


Nu har jag inte hittat någon webbplats som samlar info och länkar från alla rekryteringsmässor i Sverige. Skriv gärna i kommentarer om du hittat någon.
 
Picture
När du skrivit in ditt cv i en databas för att du ska matchas mot olika arbeten så slutar inte ditt åtagande där. 


Det är viktigt att du uppdaterar det. Desto oftare desto bättre. För att arbetsgivarna ska kunna nå dig så måste dina kontaktuppgifterna stämma. sen är det viktigt att du ständigt försöker hitta nya ord och formuleringar för att just ditt cv ska dyka upp när en arbetsgivare söker i databasen.


Ett nyligen uppdaterat cv på dessa sidor är ofta mer aktuellt. Eftersom det ofta är så sökningar fungerar. 


logga in på alla jobbsiter du är registrerad på, se över ditt cv och ändra lite. Detta är bra att göra ett par gånger i veckan.